Etänäytteenoton aikakausi alkamassa

Sakari Jokiranta, dos., erik.lääk., Lääketieteellinen johtaja, Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy ja tutkimusryhmän johtaja, Tutkimusohjelmayksikkö, Helsingin yliopisto.

Etänäytteenottoa on hyödynnetty niin Suomessa kuin maailmallakin hyvin tuloksin, ja sen laajeneminen yhä uusiin tutkimuksiin näyttääkin varsin todennäköiseltä. Etänäytteenotto virtaviivaistaa terveydenhuollon prosesseja ja tuo laboratoriodiagnostiikan yhä paremmin kuluttajien ulottuville.

Terveydenhuollon rakenneuudistukset edellyttävät henkilökunnan ajankäytön järkeistämistä ja jatkuvat säästöpaineet tehokkaita prosesseja. Etänäytteenoton avulla voidaankin säästää terveydenhuoltohenkilökunnan aikaa, koska asiakas voi hoitaa itse näytepaketin tilaamisen ja näytteenoton. Lisäksi asiakas voi lähettää näytteen suoraan laboratorioon analysoitavaksi, jolloin terveydenhuoltohenkilökunnan ei tarvitse olla prosessissa mukana. Samalla asiakkaiden turhat lääkärikäynnit vähenevät. Prosessin virtaviivaistuminen näkyy myös kustannushyötyinä, kun terveydenhuoltohenkilökunnan aikaa vapautuu muuhun tekemiseen. Asiakkaan kannalta etänäytteenotto voi myös tarkoittaa parempaa ja helpompaa palvelua: asiakkaan on mahdollista saada sama palvelutaso sijainnistaan riippumatta, jolloin potilaiden yhdenvertaisuus paranee.

Lue koko artikkeli Moodi-lehden numerosta 1/2017

Lue lisää Moodi-lehdestä

Vastaa

Pin It on Pinterest

Jaa sivu