Kokemuksia Laadukas näytteenotto -koulutuksista

Otatko työssäsi potilailta näytteitä, mutta sinulla ei ole laboratoriohoitajan tai bioanalyytikon koulutusta?

Näytteenottoa tehdään lähes kaikissa terveydenhuollon yksiköissä ja näytteitä ottavat hyvin kirjava joukko terveydenhuoltoalan ammattilaisia.

Tutkimusten mukaan suurin osa laboratorioprosessin virheistä tapahtuu näytteenotossa, joten perehdytyksen ja jatkuvan ammattitaidon ylläpitoa ei voi liiaksi korostaa. Virhe voi viivästyttää potilaan hoitoa, johtaa uusintanäytteisiin ja kohonneisiin kustannuksiin.

Osaamisen ylläpitäminen on tärkeää kaikille terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Labquality PRO tarjoaakin Laadukas näytteenotto -koulutuskokonaisuuden, jonka avulla varmistat osaamisesi näytteenottotilanteessa.

Koulutuskokonaisuus on tarkoitettu henkilöille, jotka ottavat työkseen näytteitä joko satunnaisesti tai kokoaikaisesti. Koulutukset sopivat sinulle, jos perehdytyksestäsi on saattanut kulua jo hiukan aikaa ja nyt voisi olla tarpeen syventää erilaisten näytteenottotekniikoiden vaiheiden merkitystä tuloksiin. 

Miksi Laadukas näytteenotto -koulutuksiin kannattaa osallistua?

Terveydenhoitajana Kotkan työterveydessä työskentelevä Salla Vanhala osallistui kaikkiin vuoden 2021 Laadukas näytteenotto -koulutuksiin ja suosittelee niitä lämpimästi. Hän vastaa Kotkan työterveydessä näytteenotosta ja tekee mm. pientä verenkuvaa ja vieritestejä.

Haastattelimme Sallaa hänen kokemuksestaan Laadukas näytteenotto -koulutuskokonaisuudesta.

Miksi osallistuit Laadukas näytteenotto -koulutuksiin?

”Olen terveydenhoitaja taustakoulutukseltani ja meidän toimipisteessämme ei ole enää erillistä laboratorioasiantuntijaa. Sain erittäin hyvän perehdytyksen, kun aloitin, mutta halusin varmistuksen sille, että teen asioita oikein. Sen lisäksi meillä alkaa olla enemmän hoitajia, jotka alkavat ottaa näytteitä, joten tietenkin haluan, että minulla on hyvät pohjatiedot, kun lähden perehdyttämään muita”, Salla listaa syitä sille, että osallistui jokaiseen vuoden 2021 Laadukas näytteenotto -koulutukseen.

Miten kuulit koulutuksista?

”Olen Labqualityn sähköpostilistalla”, Salla kertoo. ”Heti iskin kiinni, että näihin on pakko päästä mukaan.”

Hän on pitänyt virtuaalisesti järjestettävistä koulutuksista, koska niiden takia ei tarvitse käyttää aikaa paikkakunnalta toiselle matkustamiseen, ja koulutusmateriaaliin pystyy myös palaamaan koulutuksen jälkeen muistia virkistämään.

Mikä Labquality PRO -koulutuksissa on ollut parasta?

”Aiheet olivat juuri ne, mitä kaipasin”, Salla sanoo. ”Ne oli hyvin jaoteltu niin, että kerralla keskityttiin vain bakteerinäytteisiin tai virtsanäytteisiin.”

Parasta koulutuksissa on hänen mielestään ollut erilaisten näytteenottotapojen ja esimerkkien läpi käyminen.

”Näissä koulutuksissa on saanut vahvistusta omalle tekemiselle, että kyllä minä teen oikein, vaikka välillä sitä saattaakin epäillä”, Salla sanoo.

Virtuaalikoulutuksissa ei tietenkään pääse itse kokeilemaan asioita käytännössä, mitä Salla välillä kaipaisi. Esimerkiksi simulaatiohuoneet, joissa erilaisia näytteenottotapoja pääsisi kokeilemaan itse, olisivatkin hänen mieleensä. Labquality PRO -koulutuksia kehitetään jatkuvasti osallistujien palautteen mukaan, joten toivottavasti pystymme tulevaisuudessa järjestämään tällaisia käytännönläheisiä koulutuspäiviä live-tilaisuuksina.

Oman osaamisen varmistamisen ja uuden oppimisen lisäksi koulutukset antavat myös mahdollisuuden verkostoitua kollegoiden kanssa.

”Näissäkin koulutuksissa on ollut paljon minunlaisiani ihmisiä, joilla ei ole labrahoitajan koulutusta”, Salla kertoo. Heiltä voi saada tarvittavaa vertaistukea, vaikka verkostoituminen onkin hankalampaa verkkokoulutuksissa, kun kaikki eivät ole fyysisesti samassa tilassa.

Kaiken kaikkiaan Salla on pitänyt Laadukas näytteenotto -koulutuskokonaisuutta erittäin onnistuneena ja hyödyllisenä.

”Olen kokenut, että Labqualityn koulutukset ovat olleet erittäin laadukkaita”, Salla kehuu. ”Niissä käydään läpi oikeaa asiaa, joten koulutuksiin on kiva osallistua.”

Kenelle suosittelisit Laadukas näytteenotto -koulutuksia?

”Kaikille meikäläisille, joilla ei ole varsinaista labranäytteenottajan, labrahoitajan tai bioanalyytikon koulutusta”, Salla sanoo. ”Suosittelen näitä koulutuksia hyvin lämpimästi. Kyllä näistä saa paljon irti.”

Vuoden 2022 Laadukas näytteenotto -koulutukset

Laadukas näytteenotto -koulutuskokonaisuus järjestetään myös vuonna 2022. Kokonaisuuteen kuuluu kuusi yksittäistä verkkokoulutusta ja ne sopivat kaikille, jotka työssään ottavat tai käsittelevät laboratorionäytteitä tai tekevät potilaille fysiologisia tutkimuksia.

Vuoden 2022 Laadukas näytteenotto -koulutukset ovat:

  • Mikrobiologisten näytteiden otto
  • Virtsanäytteenotto
  • Lasten näytteenotto
  • Laskimonäytteenotto
  • EKG ja Holter -tutkimukset
  • Spirometria ja bronkodilataatio sekä diffuusiokapasiteetin mittaus 

Koko koulutuskokonaisuuden lisäksi voit osallistua myös yksittäisiin koulutuksiin.

Tutustu Laadukas näytteenotto -koulutuskokonaisuuteen täällä >>

Vastaa

Pin It on Pinterest

Jaa sivu